Scolioza la copii și tratamentul

Scolioza este o afecțiunea des întâlnită în România, atât la adulți, cât și la copii și adolescenți, dar este unul dintre factorii care îi afectează cel mai mult pe cei mici. Scoliozele sunt de tip „C” și „S”, coloana vertebrală luând forma literei care o definește.

Scolioza la copii și tratamentul

Simptomele sunt în general puține, de multe ori lipsesc cu totul în cazul copiilor, aceștia nesimțind un disconfort local. Rareori pot apărea dureri a nivelul toracic sau lombar, în funcție de zona în care este afectată coloana vertebrală. Majoritatea copiilor nu vor resimți scolioza și aceasta poate rămâne nedetectată până când va ajunge să afecteze modul de viață.

Totuși detectată din timp scolioza poate fi tratată. Este important să acordăm atenție posturii copiilor noștri, ca să observăm rapid o eventuală curbare a coloanei. Scolioza se tratează atât kinetic, ortopedic și chirurgical. Bineînțeles, o operație este de evitat, de aceea detectarea scoliozei din timp este foarte importantă.

Cum detectăm scolioza la copii?

Pentru că cei mici vor acuza rar simptome, este important să le urmărim postura, cât și micile obiceiuri care pot trăda afecțiunea. În special în puseurile de creștere, scolioza se poate instala rapid.

Semne de urmărit sunt: capul înclinat într-o parte pe termen lung, umerii inegali, unul fiind mai sus decât celălalt, un șold mai ridicat decât celălalt, tendința copilului de a se sprijini pe un singur picior sau lungimea diferită a membrelor, coastele ridicate într-o parte și corpul înclinat într-o parte. În cazul în care observați aceste lucruri la copilul dumneavoastră este de preferat să îi faceți o programare la ortoped.

Kinetoterapia în cazul scoliozei

Scolioza se tratează prin kinetoterapie, aceasta fiind și prima formă de tratament aplicată, înainte să fie nevoie de purtarea unui corset sau de intervenții chirurgicale. Prin kinetoterapie se va lucra musculatura paravertebrală în scopul tonifierii sau relaxării musculaturii, se va păstra și îmbunătăți mobilitatea coloanei vertebrale, vor fi prevenite diverse lipsuri care pot apărea și se va forma un reflex nou al posturii.

Scolioza este extrem de comună în cazul copiilor, dar cu un pic de atenție și un tratament kinetoterapeutic început din timp, aceasta poate fi tratată, astfel încât cel mic să aibă o viață activă și energică.

Similar Posts