Terapia Schroth sau Terapia tridimensionala a scoliozei are ca scop perturbarea “echilibrului” de tip scoliotic, observarea si constientizarea pozitiei scoliotice si implementarea unei poziții corective adecvate prin facilitarea unei corecții 3D a coloanei vertebrale.

Scolioza

Scolioza idiopatică la adolescenți este o problemă cu o importanță deosebită în ramura medicală pediatrică, deoarece deformarea coloanei vertebrale poate progresa și poate genera durere cronică, poate afecta capacitatea respiratorie, calitatea vieții, participarea copilului la diverse activități și imaginea de sine.

Terapia Schroth

Principiul pe care se bazează terapia Schroth este de a dirija fluxul de aer din interiorul cutiei toracice in vederea corectării ghibusului si a realinierii coloanei vertebrale, prin utilizarea unor poziții corective adecvate, activarea musculaturii specifice, dar si printr-o metoda de respiratie de tip angular.

Tratamentul cu exerciții tridimensionale Schroth, specifice scoliozei, se bazează atat pe aspecte mecanice, cat si pe aspecte senzorio-motorii și kinestezice . Obiectivele sale principale sunt facilitarea corectării asimetriei coloanei vertebrale și a capacității de a menține această postură corectiva în activitățile cotidiene.

Exercitiile Schroth pot fi mai benefice pentru pacienții cu scolioză care au un unghi Cobb între 10° și 30° decât pentru cei cu un unghi Cobb mai mare de 30°; si pentru pacientii cu un sistem musculo-scheletal in dezvoltare.

Pe parcursul sedintelor, pacientul este învățat să evite postura actuală determinata de scolioză și să dobândească o nouă engramă posturală prin intermediul unui antrenament neuromuscular individualizat.

Protocolul de exerciții este individualizat prin intermediul modelului de curbură specific, alocat prin prisma unei clasificări corespunzătoare metodei Schroth, in vederea asigurării unui tratament adecvat.  Clasificarea Schroth include patru modele de curbură care sunt determinate cu referire la localizarea curbelor primare si secundare, la importanța ghibusului lombar și toracal și la efectul scoliozei asupra bazinului.

Similar Posts