Terapia Kabat

Dezvoltată în anii ’40, terapia Kabat a fost inițial folosită la tratarea tulburărilor funcționale cauzate de afecțiuni precum poliomielita, paraplegia și scleroza multiplă. Mai târziu, tehnica a fost îmbunătățită iar astăzi terapia Kabat este foarte populară printre fizioterapeuți, datorită vastelor afecțiuni pe care le poate tratata, fiind de ajutor inclusiv în recuperarea pediatrică.

Terapia Kabat

Organismul copiilor reacționează bine la tratamentele fizioterapeutice, dar de multe ori cei mici își pot pierde răbdarea când vine vorba de exerciții. Terapia Kabat vă poate veni în ajutor pentru că necesită atât implicarea activă a terapeutului cât și a pacientului.

Beneficiile metodei

Grupele musculare trebuie lucrate pentru a fi întărite, stimulate și, în unele cazuri, chiar și inhibate pentru un răspuns bun al organismului la activitățile zilnice. De asemenea, stimularea conștientă a musculaturii duce la dobândirea flexibilității atât de necesare corpului. Pentru aceasta metodă, vor fi activați stimulii vizuali, auditivi și tactili, cea ce face tot corpul să fie activ, iar mintea să fie prezentă. O asemenea abordare îi va ajuta și pe cei mici să se concentreze, fiind de asemenea un exercițiu bun de răbdare.

Tratamentul constă în repetarea unor exerciții, dar și inversarea acestora și stimularea cât mai eficientă a musculaturii. Se vor face exerciții de opunere unde mușchiul va fi întins, iar apoi contractat fără a fi mișcat. Apoi mușchiul va fi contractat în timp ce este mișcat, iar terapeutul va opune rezistență.

Este terapia Kabat potrivită copiilor?

Deși a fost inițial dezvoltată pentru a trata probleme ale adulților, terapia Kabat este recomandată pentru orice grupă de vârstă, pentru afecțiunile lăsate în urmă de boli ale sistemului neurologic, cât și traumatisme la nivelul încheieturilor, ale coloanei vertebrale sau de postură. Practic, terapia Kabat poate ajuta orice grupă de mușchi, inclusiv pe cele faciale.

Recomandăm terapia Kabat în recuperarea pediatrică pentru că exercițiile pot fi distractive pentru copii, aceștia fiind mult mai implicați în executarea lor, cei mici simțind tratamentul ca pe o joacă.

Similar Posts