Trombofilia este o afecțiune care se manifestă prin tendința de coagulare a sângelui la nivel intravascular iar pentru gravide, diagnosticarea trombofiliei este importantă, ea reprezentând un risc pentru mamă și copil (tromboza venoasă profundă, complicații ale sarcinii).

Simptomele trombofiliei?

Majoritatea persoanelor cu trombofilie nu au simptome și în general au un istoric medical sănătos. Simptomele apar în cazul în care trombofilia favorizează apariția unui cheag de sânge, în cazuri de tromboză venoasă profundă sau embolism pulmonar.

Dacă ai trombofilie, trebuie să cunoști simptomele pe care le dau trombii (chegurile de sânge) și să consulți un medic hematolog.

De asemenea, este necesar să adopți un stil de viață sănătos pentru a reduce riscul de a dezvolta cheaguri de sânge:

  • Asigură-te că ai o greutate corporală normală
  • Renunță la fumat
  • Mănâncă sănătos și desfășoară activitate fizică regulat
  • Evită sedentarismul pe perioade lungi – lipsa mișcării poate provoca tromboza venoasă profundă

Trombofilia la feminin?

În general, femeile cu trombofilie nu ar trebui să ia contraceptive orale combinate sau să urmeze o terapie de substituție hormonală, deoarece acestea cresc riscul de a dezvolta trombi.

Dacă ești însărcinată sau planifici să rămâi însărcinată, discută cu medicul hematolog despre condiția ta. El va știi ce tratament va trebui să urmezi pentru a preveni complicațiile posibile din timpul sarcinii.

De asemenea, același lucru este valabil și dacă urmează să ai o intervenție chirurgicală majoră.

Specialiștii noștri în hematologie de la Clinica Brotac Medical Exclusiv, au o experiență profesională vastă și îți pot oferi consultații în mai multe afecțiuni hematologice, inclusiv în cazuri de trombofilie pentru gravide sau viitoarele mămici.

Similar Posts