Despre COVID
Timpul necesar pentru recuperarea post-COVID-19 variază de la persoană la alta, pentru unii durează zile, pentru alții săptămâni sau luni. Cum ne revenim la normal, după COVID?
Iată care sunt sfaturile de urmat pentru o recuperare rapidă.
Chiar dacă te-ai vindecat, trebuie să știi că efectele COVID-19 asupra organismului tău se pot manifesta pe termen lung. Iată care sunt cele mai frecvente simptome după care trebuie sa ne revenim la normal, după infectarea cu COVID:
Ce mancăm?
Când organismul se confrunta cu o infecție acesta are nevoie de mai multă hrană si lichide pentru a gestiona vindecarea. Astfel, alimentele cele mai indicate sunt cele bogate in proteine, numite și blocuri de construcție.
Încearcă să ai 3 porții din acest grup, zilnic: ouă, pește, carne, linte, fasole, nuci, lactate.
Pentru a stabili un aport optim de vitamine și minerale, trebuie să consumi 5 porții pe zi de legume și fructe, cât mai colorate și adaugă suplimente pentru rehidratare și cu aminoacizi.
Activitate fizică
Spitalizarea sau tratamentul la domiciliu a COVID-19 poate rezulta în reducerea semnificativă a puterii musculare, în special a picioarelor. Însă poți constata semne de oboseală chiar și stând acasă. Asigură-te că ai mereu încăperea bine aerisită și răcoroasă.
Nu este dăunător să respiri din greu atunci când faci exerciții fizice, aceasta este un răspuns normal însă, încetinește activitatea până ce respirația se îmbunătățește.
Poți încerca următorul exercițiu de respirație, chiar acasă: Respiră conform unui dreptunghi.
Programe de recuperare
Un program medical de recuperare este recomandat pentru o reabilitare mai rapidă și începe doar după ce s-au efectuat investigațiile din pachetul de evaluare post-infectie COVID-19.
Un astfel de program poate include: